Επίσκεψη του Europe Direct Κρήτης για την Ευρωπαϊκή  Μέρα  Γλωσσών. (26 Σεπτεμβρίου 2017)

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, η Ευρωπα?κή Μέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου από το 2001.

Οι γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι γλώσσες που χρησιμοποιούνται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιλαμβάνουν τις 23 επίσημες γλώσσες της Ένωσης δίπλα σε μια σειρά από άλλες γλώσσες. Η ΕΕ βεβαιώνει στη σελίδα της ότι «οι Γλώσσες είναι ο πλούτος της Ευρώπης». H EE είναι πολυγλωσσική με μια διπλή έννοια: πολλές μητρικές γλώσσες ομιλούνται μέσα στο γεωγραφικό αυτό χώρο και πολλοί πολίτες γνωρίζουν αρκετές γλώσσες.

Πολιτική της ΕΕ είναι να ενθαρρύνει όλους τους πολίτες της να είναι πολύγλωσσοι? ειδικότερα, για πρώτη φορά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Βαρκελώνης το 2002, τους ενθαρρύνει να είναι σε θέση να μιλούν δύο γλώσσες πέρα από τη μητρική γλώσσα τους.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχοντας πεισθεί ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για επίτευξη μεγαλύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας, προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη. Μια σειρά από προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προωθούν την εκμάθηση γλωσσών και τη γλωσσική ποικιλία.

Οι επίσημες γλώσσες στην Ευρώπη των «27» είναι 23 (βουλγάρικα, τσέχικα, δανικά, ολλανδικά, αγγλικά, εσθονικά, φινλανδικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά, ουγγρικά, ιρλανδικά, ιταλικά, λεττονικά, λιθουανικά, μαλτέζικα, πολωνικά, πορτογαλικά, ρουμανικά, σλοβακικά, σλοβενικά, ισπανικά, σουηδικά). Όλες οι επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επίσης και γλώσσες εργασίας της. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι όλα τα έγγραφα μεταφράζονται σε όλες τις επίσημες γλώσσες και ότι όλη η προφορική επικοινωνία στη λειτουργία της Ένωσης διεξάγεται σε όλες τις γλώσσες. Η νομοθεσία και τα έγγραφα με μεγάλη σημασία ή ενδιαφέρον για το κοινό παράγονται και στις 23 επίσημες γλώσσες, αλλά αυτό ισχύει για ένα μικρό μέρος της εργασίας των θεσμικών οργάνων. Τα άλλα έγγραφα (π.χ. επικοινωνία με τις εθνικές αρχές, αποφάσεις απευθυνόμενες σε συγκεκριμένα άτομα ή οντότητες και αλληλογραφία) μεταφράζονται μόνο στις γλώσσες που χρειάζονται.

Ο εορτασμός των ευρωπαϊκών γλωσσών στοχεύει στην προώθηση της πολυγλωσσίας, της ισότητας των πολιτών και της διαπολιτισμικής κατανόησης.

Με αφορμή την Ημέρα Ευρωπαϊκών γλωσσών σήμερα έγινε στο σχολείο μας επίσκεψη του Europe Direct, μας μίλησαν για την πολυγλωσσία και την επιχειρηματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι εργασίες για τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ακολουθούν : το διαδικτυακό βιβλίο με πληροφορίες για τα κράτη μέλη της Ευρώπης ως ταξιδιωτικός οδηγός και ο διαδραστικός χάρτης με χαιρετισμούς στις γλώσσες των Ευρωπαϊκών χωρών.

Ευχαριστούμε θερμά το Europe direct που μας τίμησε με την παρουσία του για άλλη μια φορά και μας ενημέρωσε για τη θέση μας στην Ευρώπη ως πολίτες και για τις μετέπειτα δυνατότητες των μαθητών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

[print_gllr id=1859]

 

 

Διαδραστικός χάρτης με χαιρετισμούς στις γλώσσες των Ευρωπαϊκών χωρών.

Διαδικτυακό βιβλίο με πληροφορίες για τα κράτη μέλη της Ευρώπης ως ταξιδιωτικός οδηγός.

 

Greetings – Thank you!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...