Tο 2ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου πραγματοποιεί έκθεση με θέμα “Αρχαία Εληνική Τεχνολογία”.

αφισα 1ΤΕΛΙΚΗΟ Πολιτισμός των Αρχαίων Ελλήνων αποτέλεσε πηγή έμπνευσης στον τομέα των Γραμμάτων , των Επιστημών και των Τεχνών, ενώ ιδιαίτερη αποδεικνύεται η συμβολή του και στο χώρο της Τεχνολογίας. Οι πρόγονοί μας συνδύασαν την Τέχνη με βασικούς κανόνες της Φυσικής, της Γεωμετρίας, των Μαθηματικών, της Χημείας και της Στατικής και προέβησαν στην κατασκευή σπουδαίων συσκευών και πρωτότυπων μηχανισμών,  που βελτίωσαν και διευκόλυναν τη ζωή τους.

Οι αρχαιοελληνικές αυτές κατασκευές, που σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν  προγονικές δημιουργίες των σύγχρονων μηχανικών κατασκευών, συνέβαλαν ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της υδραυλικής, της ναυτικής, της πολεμικής και της χημικής τεχνολογίας, στην εξέλιξη της μηχανολογίας και της μεταλλουργίας και στην πρόοδο των επικοινωνιών και των τηλεπικοινωνιών.

Οι Έλληνες της αρχαιότητας εφηύραν αυτοματισμούς, συσκευές για τη μέτρηση του χρόνου και τον υπολογισμό των οδικών και ναυτικών αποστάσεων, κατασκεύασαν ανυψωτικούς μηχανισμούς, έφτιαξαν υδροτροχούς για την άντληση νερού και δημιούργησαν υπολογιστές για τον προσδιορισμό της θέσης των άστρων, την πρόγνωση των εκλείψεων και τον υπολογισμό μελλοντικών ημερομηνιών. Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθούν το αυτόματο ρολόι του Κτησίβιου, ο κινηματογράφος και η πυροσβεστική αντλία του Ήρωνος, η αλυσιδωτή αντλία του Φίλωνος, οι ανυψωτικές μηχανές του Αρχιμήδη, το πρώτο καταγεγραμμένο σύστημα συναγερμού στον κόσμο, και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων. Ταυτόχρονα μας κληροδότησαν βαρούλκα, μοχλούς, μεταλλικά ελατήρια, σφήνες, πολύσπαστα, συστήματα τροχαλιών και ποικίλα  εργαλεία.

Πενήντα λειτουργικά ομοιώματα τέτοιων ευφυών μηχανισμών και επιτευγμάτων, η δημιουργία των οποίων στηρίζεται σε πηγές της αρχαιοελληνικής και λατινικής γραμματείας, σε αραβικά χειρόγραφα, αλλά και σε αγγειογραφικές πληροφορίες, θα έχουν τη χαρά και την τύχη να δουν από κοντά οι φορείς και οι κάτοικοι του νησιού μας στην έκθεση που διοργανώνει το σχολείο μας  σε συνεργασία με το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το οποίο εδρεύει στο Κατάκωλο Ηλείας και έχει εμπνευστή και δημιουργό το μηχανολόγο, Κωνσταντίνο Κοτσανά.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις  4    ως τις   28   Μαρτίου στην αίθουσα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου. Θα λειτουργεί καθημερινά από τις 09:00 πμ ως τις 21:00 μμ. και το Σάββατο από τις 09:00 πμ ως τις 14:00 μμ.               με  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.

Στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις και παράλληλες επιστημονικές  και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τους υπεύθυνους τουρισμού και όλους τους κατοίκους του νησιού μας να επισκεφθούν την ζωντανή , διαδραστική έκθεση με θέμα «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων», η οποία  για πρώτη φορά πραγματοποιείται στον τόπο μας, και να  θαυμάσουν την οξύνοια των προγόνων μας.

Για ομαδικές επισκέψεις παρακαλούμε μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας  από σήμερα, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή σας.

2ο ΕΠΑ.Λ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διευθυντής 2ου ΕΠΑΛ Διον. Σκλαβούνος 2810-323357
Υπεύθυνος  καθηγητής για τη Λειτουργίας  Έκθεσης, Νίκος Ψυχογυιός 6977-080093
Υπεύθυνη καθηγήτρια για ραντεβού σχολείων και οργανωμένων ομάδων Άντυ Δενδρινού 2810-360741

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα της έκθεσης εδώ.

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...