Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας.

Η 24η Οκτωβρίου έχει οριστεί παγκοσμίως ως ημέρα κατά της παχυσαρκίας, καθώς οι μελέτες μέχρι και σήμερα δείχνουν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται ολοένα.

Η παχυσαρκία η οποία χαρακτηρίζεται ως νόσος του 21ου αιώνα, σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου ΙΙ, τις υπερλιπιδαιμίες, τις καρδιοπάθειες, την αύξηση της αρτηριακής πίεσης αλλά και ορισμένες μορφές καρκίνου. Δεν πρόκειται για μια απλή μορφή νόσου που μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λήψη ενός φαρμάκου, αλλά για ένα πολυπαραγοντικό νόσημα που απαιτεί συλλογική προσέγγιση.

Το γεγονός ότι τα ποσοστά στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια και μας κατατάσσουν πρώτους στην Ευρώπη και από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο, αποδεικνύει τις επιδημικές διαστάσεις που έχει πάρει η παχυσαρκία και στη χώρα μας. Μια χώρα που έχει αποτελέσει υπόδειγμα όχι μόνο στη διατροφή αλλά και στον αθλητισμό.

Η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα είναι επίσης σε έξαρση. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για τα σύγχρονα ‘παιδιά του καναπέ’ όπως έχουν χαρακτηριστεί τα παιδιά σήμερα. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 30% των παχύσαρκων παιδιών γίνονται παχύσαρκοι ενήλικες.

Βλέποντας λοιπόν το πρόβλημα ολοένα να αυξάνει, πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε συλλογικό. ΄Εμφαση θα πρέπει να δοθεί όχι μόνο στη θεραπεία της παχυσαρκίας αλλά κυρίως στην πρόληψη. Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης, αλλά και θεραπείας είναι η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, γιατί το πρόβλημα δεν είναι τόσο στην ποσότητα, όσο στην ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε.

Στα πλαίσια, λοιπόν, της προσπάθειας να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές για το σοβαρό πρόβλημα της παχυσαρκίας και των επιπτώσεών της στην υγεία το σχολείο μας διοργάνωσε εκδηλώσεις που περιέλαβαν ομιλία και παιχνίδια σχετικά με την υγιεινή διατροφή.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με την ομιλία του διατροφολόγου κυρίου Γ. Λιναρδάκη στους μαθητές της πρώτης τάξης.

Στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν σε πέντε (5) ομάδες και συμμετείχαν σε παιχνίδια και ασκήσεις σχετικά με το θέμα:

 

1ο παιχνίδι – άσκηση Τρέχω με τρία (3) κιλά βάρος
2ο  παιχνίδι- άσκηση Φούσκωσε η κοιλιά μου
3ο  παιχνίδι- άσκηση Φυτεύω και μαζεύω πατάτες
4ο  παιχνίδι- άσκηση Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα
5ο  παιχνίδι- άσκηση Πλάθω πλάθω ζυμαράκι
6ο  παιχνίδι- άσκηση Το κουκί και το ρεβύθι
7ο παιχνίδι- άσκηση Η αξία του νερού
8ο παιχνίδι- άσκηση Της μαμάς το κουλουράκι
9ο  παιχνίδι- άσκηση Σιγά τα λάχανα
10ο  παιχνίδι- άσκηση Χτίζω την πυραμίδα της υγιεινής διατροφής

 

Οι μαθητές των ομάδων χάρηκαν τα παιχνίδια και συναγωνίστηκαν με κέφι και ενθουσιασμό για το ποια ομάδα θα ολοκληρώσει πρώτη τη δραστηριότητα.

Από τις πέντε ομάδες που πήραν μέρος, πρώτη ολοκλήρωσε όλες τις δραστηριότητες   η ομάδα των μαθητών του Α1.

Στη συνέχεια προσφέρθηκαν σε όλους τους μαθητές του σχολείου τρόφιμα της κρητικής διατροφής που τα έφεραν οι μαθητές από το σπίτι τους.

Αυτή η δράση επιλέχθηκε προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν την αξία της κρητικής διατροφής, η οποία αποτελεί αντικείμενο μελέτης από τους επιστήμονες διεθνώς, καθώς οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα κρούσματα καρδιοπαθειών αλλά και καρκίνου στην Κρήτη είναι χαμηλότερα σε σχέση με άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό οφείλεται στο ότι οι Κρητικοί τρέφονται με τα προϊόντα που παράγει η γη τους, δηλαδή τρώνε άφθονα κηπευτικά, χόρτα και λαχανικά, όσπρια και φρούτα, αρωματίζουν το φαγητό τους με βότανα και φυτά από τα βουνά του νησιού, όπως θυμάρι και βασιλικό, ενώ σχεδόν πάντα συνοδεύουν το φαγητό με κρασί από τα τοπικά αμπέλια και εξαιρετικά νόστιμο ψωμί, που παραδοσιακά είναι ζυμωτό.

[print_gllr id=957]

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...