Σχολεία-πρέσβεις του ΕΚ

Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Παχιαδάκη Ελευθερία ΠΕ06

Γιουκάκη Μαρία ΠΕ19

Βελιδάκης Γιώργος ΠΕ19

 

 

Περιγραφή και στόχοι του προγράμματος.

Το Πρόγραμμα Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σκοπό έχει την αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς και για τον ρόλο και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και μαθητές των λυκείων και στοχεύει να ενθαρρύνει τους νέους, ιδιαίτερα μαθητές δευτεροβάθμιας και τεχνικής εκπαίδευσης, να κατανοήσουν τα δικαιώματα τους ως ευρωπαίοι πολίτες, να γνωρίσουν το έργο και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Μελών του και να αντιληφθούν πως μπορούν να συμμετέχουν καλύτερα στη διαμόρφωση της του δημοσίου βίου και στην εμπέδωση της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Στα πλαίσια της καμπάνιας ενημέρωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέση μας σε αυτή, οι μαθητές-junior ambassadors, ετοίμασαν ενημερωτικά φυλλάδια και παρουσιάσεις:

Παρουσίαση του μαθητή Χειμωνίτη Μιχάλη για την Ευρώπη.

Europe from 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου

Εργασία του μαθητή Ταρλα Θεοδόση για την Ευρώπη.

https://prezi.com/view/cB18wvPmzRznHJRqSqQE/

 

Εργασία της μαθήτριας Ξενίδου Κατερίνας για την ημέρα της γυναίκας.

https://prezi.com/view/ZmjfeNCeiPB138rDm1L2/

Ενημέρωση μαθητών από το Europe Direct Crete.

Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018, μαθητές του σχολείου μας επισκέφτηκαν την αίθουσα συμβουλίων της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, όπου ενημερώθηκαν από τον κο Μωραϊτάκη Νίκο του Europe Direct Κρήτης, για τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον τρόπο λειτουργίας τους. Έγινε περιγραφή της δομής και του τρόπου λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επίσης ενημερώθηκαν  για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που προωθούν την κινητικότητα στην εργασία και στη μάθηση , καθώς και το ρόλο που διαδραματίζει το Europe Direct Crete, ως Κέντρο παροχής και ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τους Νέους και επιπροσθέτως περί υποστήριξης των StartUps, της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη και των νέων δεξιοτήτων!

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και από τον περιφερειάρχη  Κρήτης και πρώην Ευρωβουλευτή, κο Αρναουτάκη Σταύρο, για την εμπειρία του στο Ευρωκοινοβούλιο και την προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οικονομία της περιφέρειας Κρήτης και της Ελλάδας.

Συνομιλία με τον ευρωβουλευτή κο Ανδρουλάκη Νίκο.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) είχαμε την τιμή και την χαρά να συνομιλήσουμε μέσω skype με τον Ευρωβουλευτή κ. Νίκο Ανδρουλάκη για τον εορτασμό της Ευρώπης, τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, των οργάνων και των επιτροπών, για τη συνεργασία των ευρωβουλευτών όλων των κομμάτων με σκοπό την προώθηση εθνικών θεμάτων, για την πολυγλωσσία στην Ευρώπη και τη σημασία και την προσφορά της ενωμένης Ευρώπης για κάθε Ευρωπαίο πολίτη.
Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο κ. Ανδρουλάκης ευχαρίστως μας έλυσε όλες τις απορίες.
Τον ευχαριστούμε πολύ!

#EPAmbassadorSchool

 

Ενημέρωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών της ΕΕ. (ENISA)

Η κα Καμπουράκη Ιωάννα και ο κος Φανουράκης Φάνης από τον  Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών της EE (ENISA) μας ενημέρωσαν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο στην ΕΕ και τον ρόλο του ENISA, πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια των δικτύων και των προσωπικών πληροφοριών, για τους κινδύνους που διατρέχουμε εμείς ως πρόσωπα αλλά και οι χώρες και πως μπορούμε να προστατευθούμε.

Μας ενημέρωσαν για τους κινδύνους από τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον κρατών, επιχειρήσεων και προσωπικών δεδομένων. Για το τι πρέπει να προσέχουμε και τι να αποφεύγουμε κατά την δημοσιοποίηση πληροφοριών που μας αφορούν και το πλήθος των ατόμων που ενημερώνονται. Ενημέρωσαν τους μαθητές για επερχόμενους διαγωνισμούς καθώς και για την δυνατότητα εύρεσης εργασίας στον οργανισμό.

Η έδρα του ENISA είναι στο Ηράκλειο, κάτι που τονίζει τη σημασία της περιφερειας στην ΕΕ, αλλά και των δικών μας ερευνητικών ιδρυμάτων (ΙΤΕ και Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Επίσκεψη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης (Europe Direct Κρήτης).

Στο πλαίσιο του προγράμματος Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, (European Parliament Ambassador School Ambassadors), είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας την κα Βασιλική Μαδούλκα και τον κο Μωραϊτάκη Νικόλαο του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης (Europe Direct Κρήτης).

Στα πλαίσια της παρουσίασης έγινε αναφορά στη λειτουργία του Europe Direct, και στη συνέχεια αναφέρθηκαν  τα εργαλεία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ενωση  για την  κατάρτιση και απασχόληση των νέων.

Αναλυτικότερα έγινε παρουσίαση του προγράμματος Erasmus+ , των προγραμμάτων στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας, του φακέλου europass, της Ευρωπαϊκής πύλης για την επαγγελματική κινητικότητα (Eures) και της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης της νεολαίας (European Youth Portal).

#EPAmbassadorSchool

#EuropeDirectCrete

 

Δραστηριότητες για την Ευρωπαϊκή  Μέρα  Γλωσσών. (26 Σεπτεμβρίου 2017)

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, η Ευρωπα?κή Μέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου από το 2001.

Οι γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι γλώσσες που χρησιμοποιούνται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιλαμβάνουν τις 23 επίσημες γλώσσες της Ένωσης δίπλα σε μια σειρά από άλλες γλώσσες. Η ΕΕ βεβαιώνει στη σελίδα της ότι «οι Γλώσσες είναι ο πλούτος της Ευρώπης». H EE είναι πολυγλωσσική με μια διπλή έννοια: πολλές μητρικές γλώσσες ομιλούνται μέσα στο γεωγραφικό αυτό χώρο και πολλοί πολίτες γνωρίζουν αρκετές γλώσσες.

Πολιτική της ΕΕ είναι να ενθαρρύνει όλους τους πολίτες της να είναι πολύγλωσσοι? ειδικότερα, για πρώτη φορά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Βαρκελώνης το 2002, τους ενθαρρύνει να είναι σε θέση να μιλούν δύο γλώσσες πέρα από τη μητρική γλώσσα τους.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχοντας πεισθεί ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για επίτευξη μεγαλύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας, προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη. Μια σειρά από προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προωθούν την εκμάθηση γλωσσών και τη γλωσσική ποικιλία.

Οι επίσημες γλώσσες στην Ευρώπη των «27» είναι 23 (βουλγάρικα, τσέχικα, δανικά, ολλανδικά, αγγλικά, εσθονικά, φινλανδικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά, ουγγρικά, ιρλανδικά, ιταλικά, λεττονικά, λιθουανικά, μαλτέζικα, πολωνικά, πορτογαλικά, ρουμανικά, σλοβακικά, σλοβενικά, ισπανικά, σουηδικά). Όλες οι επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επίσης και γλώσσες εργασίας της. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι όλα τα έγγραφα μεταφράζονται σε όλες τις επίσημες γλώσσες και ότι όλη η προφορική επικοινωνία στη λειτουργία της Ένωσης διεξάγεται σε όλες τις γλώσσες. Η νομοθεσία και τα έγγραφα με μεγάλη σημασία ή ενδιαφέρον για το κοινό παράγονται και στις 23 επίσημες γλώσσες, αλλά αυτό ισχύει για ένα μικρό μέρος της εργασίας των θεσμικών οργάνων. Τα άλλα έγγραφα (π.χ. επικοινωνία με τις εθνικές αρχές, αποφάσεις απευθυνόμενες σε συγκεκριμένα άτομα ή οντότητες και αλληλογραφία) μεταφράζονται μόνο στις γλώσσες που χρειάζονται.

Ο εορτασμός των ευρωπαϊκών γλωσσών στοχεύει στην προώθηση της πολυγλωσσίας, της ισότητας των πολιτών και της διαπολιτισμικής κατανόησης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Greetings map.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Greetings – Thank you!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Δημιουργία τοίχου συναισθημάτων από τους μαθητές στο padlet.

Δημιουργήθηκε με το Padlet

 

Παρουσίαση δράσεων σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Ασφάλεια στο διαδίκτυο. from 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου