Πρόγραμμα Erasmus+ “For Healthy Europe”.

To 2o ΕΠΑΛ Ηρακλείου, στις 3/5 υποδέχτηκε τους εταίρους του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ “For Healthy Europe”. Την εβδομάδα 3/5 – 8/5, μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Τσεχία, Γερμανία και Ισπανία φιλοξενήθηκαν στο σχολείο μας και γνώρισαν την πόλη μας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα ΚΑ229 και πραγματεύεται δύο βασικά θέματα – τη θεραπεία του εαυτού μας και τη θεραπεία του πλανήτη μας.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής, η ισορροπημένη διατροφή και η σημασία του ενεργού τρόπου ζωής που είναι εξίσου σημαντική με το να είσαι φιλικός προς το περιβάλλον, να σέβεσαι τη φύση και να είσαι ενεργός και ανεκτικός πολίτης της ΕΕ. Αυτό το έργο ERASMUS+ θα οδηγήσει στην απόκτηση των προαναφερθεισών δεξιοτήτων, την κοινή χρήση τους με την τοπική κοινότητα καθώς και με ξένους εταίρους – OA a VOŠ Příbram(Τσεχία), BBS Idar-Oberstein (Γερμανία), 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Ηρακλείου, Καθηγητής IES Antonio Muro, Puerto Real(Ισπανία).

Η εβδομάδα ξεκίνησε με την υποδοχή των φιλοξενούμενων με τοπικούς χορούς, μουσική και τοπικά εδέσματα. Μετά τα παιδιά δημιούργησαν διεθνείς ομάδες και έπαιξαν ένα παιγνίδι στο οποίο έπρεπε να γνωριστούν και να γίνουν δημοσιογράφοι, να φτιάξουν εφημερίδα με τίτλους από υλικό που τους είχε δοθεί, και να φτιάξουν και βιντεάκι με την εκφώνηση της ιστορίας που είχαν δημιουργήσει. Το απόγευμα μετά το φαγητό μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκεφτήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Την επόμενη μέρα με ένα δημιουργικό παιγνίδι, οι ομάδες ανακάλυψαν όλα τα μνημεία του Ηρακλείου και έφτιαξαν ένα βιντεάκι. Στους εκπαιδευτικούς έγινε ξενάγηση από το ΙΝFO POINT. Νωρίς το απόγευμα οι όλες οι ομάδες επισκέφτηκαν το Ιστορικό Μουσείο του Ηρακλείου.

Την Πέμπτη επισκεφτήκαμε το παραδοσιακό κρητικό χωριό Κριτσά, όπου οι φιλοξενούμενοι ενθουσιάστηκαν με το τοπικό χρώμα , την φιλοξενία των ντόπιων και το μουσείο βοτάνων! Μετά επισκεφτήκαμε τον μαγευτικό Άγιο Νικόλαο, το λαογραφικό μουσείο και τις νοστιμιές των ταβερνών του. Στην επιστροφή σταματήσαμε στο Ενυδρείο Κρήτης «Θαλασσόκοσμος».

Την Παρασκευή η κάθε χώρα παρουσίασε την πόλη της μια και ήταν η πρώτη δια ζώσης επαφή των παιδιών, και στη συνέχεια τα παιδιά παρουσίασαν τα βίντεο που δημιούργησαν την πρώτη μέρα. Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος ήταν και η ανακύκλωση και τα παιδιά είχαν δημιουργήσει βίντεο από επίδειξη μόδας από ανακυκλωμένα υλικά, τα οποία και παρουσίασαν. Στην αυλή παίξαμε παιγνίδια με το νερό. Το απόγευμα επισκεφτήκαμε την Κνωσό .

Το Σάββατο πήγαμε στο LYTTOS BEACH για μία μέρα χαλάρωσης και αθλοπαιδιών. Κάναμε τουρνουά Βeach volley, κολυμπήσαμε και χαρήκαμε τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου. Κατά την παραμονή των αποστολών στα μέρη μας όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τόπο και την πολιτιστική μας κληρονομιά, να βιώσουν την περίφημη κρητική φιλοξενία, αλλά και να καλλιεργήσουν το ομαδοσυνεργατικό πνεύμα να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες και να αναπτύξουν σχέσεις και φιλίες με ανθρώπους από διαφορετικούς τόπους και κουλτούρες.

Οι καθηγητές που συμμετείχαν στην φιλοξενία των εταίρων ήταν η Έλενα Σταυράκη (υπεύθυνη του προγράμματος), η Δήμητρα Ματαλιωτάκη, ο Μανώλης Γρηγοράκης, η Μαρίνα Μπολωνάκη και η Διευθύντρια Ευαγγελία Τσαγκαράκη. Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν η Έλενα Ανωγειανάκη, ο Χρόνης Βολιτάκης, ο Μάνος Κόκκινος , η Μαριλένα Μελεσανάκη, η Ρία Μηναδάκη, η Θεοδώρα Μπουτσίνη, η Μαρίνα Παπαδάκη, η ΄Αρια Σαμιωτάκη, ο Μάνος Τζανάκης και η Ελένη Χρυσοβέργη.

Η όμορφη γιορτή υποδοχής έγινε με την βοήθεια των χορηγών μας:

1.Σχολές παραδοσιακών χορών «Μαρής» που μας δάνεισαν τις στολές και τους μαθητές τους

2. Σούπερ Μάρκετ «Σκλαβενίτης»

3. Ζαχαροπλαστείο «Κρητικός φούρνος»

4. Ζαχαροπλαστείο «Κουμάκης»

5. Μίνι μάρκετ «Τζανάκης»

Comments are closed.
Ιστορικό