Social Media as a tool for Inclusion

Συμμετοχή του 2ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου Κρήτης σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+/Δράσης ΚΑ2 στην Oliana της Ισπανίας

Το 2o ΕΠΑΛ Ηρακλείου Κρήτης συμμετέχει σε Στρατηγική Σχολική Σύμπραξη και υλοποιεί από το Σεπτέμβριο του 2018 εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+/Δράσης ΚΑ2, διάρκειας 24 μηνών με στόχο τη «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών» με τίτλο: “Social Media and Inclusion”. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Social media as a tool for inclusion – Τα κοινωνικά δίκτυα ως εργαλείο ενσωμάτωσης», το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου συνεργάζεται με 4 σχολεία  από την Δανία, την Εσθονία, την Ισπανία και την Φινλανδία. 

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Social media as a tool for inclusion – Τα κοινωνικά δίκτυα ως εργαλείο ενσωμάτωσης», ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο σχολείο INS Aubenç de Oliana, στην πόλη Oliana της Ισπανίας.

Σκοπός της επίσκεψης στην Ισπανία , στην οποία συμμετείχαν σχολεία από τις τέσσερις  συνεργαζόμενες χώρες, (την Ελλάδα, την Δανία, την Εσθονία, και την Φινλανδία), ήταν η ανταλλαγή καλών πρακτικών για την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ενσωμάτωση των μαθητών που ίσως να είχαν περιθωριοποιηθεί στο παρελθόν, για παράδειγμα τα άτομα που μένουν σε μακρινές περιοχές, μακριά από την πόλη, τα άτομα με κοινωνικές δυσκολίες ή ειδικές ανάγκες κ.α.

Κατά την διάρκεια της παραμονής στην Ισπανία, μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, επισκέφθηκαν εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης, συμμετείχαν σε ομάδες εργασίας για τις εκπαιδευτικές πρακτικές των συμμετεχουσών χωρών, παρακολούθησαν διαλέξεις για την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την ενσωμάτωση των μαθητών και την ενεργή συμμετοχή των γονέων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Από τις δράσεις του προγράμματος, ξεχωρίζουν, η συμμετοχή των μαθητών μας στην καμπάνια για το δικαίωμα των εφήβων  στην ενημέρωση και στη σωστή χρήση του διαδικτύου, η επιμόρφωση των καθηγητών σε διαδικτυακές εφαρμογές επεξεργασίας και διαμοιρασμού εικόνων, η παρέμβαση του ψυχολόγου σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα στην εφηβεία, τον εθισμό των νέων σε αυτά και την αλόγιστη χρήση τους, το εργαστήριο παρασκευής αλάτων μπάνιου και οπωσδήποτε οι επισκέψεις σε εξαιρετικά σημεία πολιτιστικού, εμπορικού, αθλητικού,επιχειρηματικού και παιδαγωγικού ενδιαφέροντος τόσο στην Ολιάνα όσο και στην γειτονική πόλη Solsona και την πρωτεύουσα της Καταλονίας, Βαρκελώνη. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης και μια ολοήμερη αθλητική εκδρομή στην γειτονική χώρα Ανδόρρα.

Τέλος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων και των μαθητών της πόλης, καθώς φιλοξενούνταν από τοπικές οικογένειες. Σε όλους μας αποτυπώθηκε η ευγένεια και η γενναιόδωρη φιλοξενία τόσο των γονέων όσο και των Ισπανών συναδέλφων.

Όλες οι αποστολές μαθητών και καθηγητών επέστρεψαν στον τόπο τους έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις, έχοντας δημιουργήσει νέους δεσμούς κι έχοντας βιώσει μία αξέχαστη εμπειρία ζωής. 

Η επόμενη μετακίνηση και συνάντηση με τους εταίρους μας, θα είναι τον Μάιο 2020 στην Κοπεγχάγη, όπου 2 μαθητές από το 2o ΕΠΑΛ και 4 καθηγητές θα ταξιδέψουν στην Δανία για την τελική μετακίνηση και το κλείσιμο του προγράμματος, με θέμα την εκστρατεία διάδοσης των δικαιωμάτων των εφήβων στα κοινωνικά δίκτυα.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 2n-SAQRh3yvCHLftv-VlwlMNj5oxorA36eAdVep1zPvwZi81tYGdhd3qvsE4qYv1P0E5y2ZvI0SASmp66RQHH5rPHhQN68n-vg9Tn-4WfMb-TE-8i9z22bFayc3mFieNF7gwiqtt

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Φινλανδία για το πρόγραμμα erasmus+ ‘Social Media as a tool for Inclusion’

Το 2o ΕΠΑΛ Ηρακλείου Κρήτης συμμετέχει σε Στρατηγική Σχολική Σύμπραξη και υλοποιεί από το Σεπτέμβριο του 2018 εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+/Δράσης ΚΑ2, διάρκειας 24 μηνών με στόχο τη «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών» με τίτλο: “Social Media and Inclusion”. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Social media as a tool for inclusion – Τα κοινωνικά δίκτυα ως εργαλείο ενσωμάτωσης», το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου συνεργάζεται με 5 σχολεία του εξωτερικού, ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην πόλη Suolahti της Φινλανδίας..
Σκοπός της επίσκεψης, στην οποία συμμετείχαν σχολεία από την Ελλάδα, τη Δανία, την Εσθονία, την Ισπανία και τη Φινλανδία, ήταν η ανταλλαγή καλών πρακτικών για την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ενσωμάτωση των μαθητών που ίσως να είχαν περιθωριοποιηθεί στο παρελθόν, για παράδειγμα τα άτομα που μένουν σε μακρινές περιοχές, μακριά από την πόλη, τα άτομα με κοινωνικές δυσκολίες ή ειδικές ανάγκες κ.α.
Κατά την διάρκεια της παραμονής στην Φινλανδία, μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας, επισκέφθηκαν εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης, συμμετείχαν σε ομάδες εργασίας για τις εκπαιδευτικές πρακτικές των συμμετεχουσών χωρών, παρακολούθησαν διαλέξεις για την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την ενσωμάτωση των μαθητών και την ενεργή συμμετοχή των γονιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επίσης, πήραν μέρος σε εκπαιδευτική διανυκτέρευση στο δάσος . Η επαφή με το περιβάλλον είναι πολύ σημαντική για τους Φιλανδούς και είναι μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι fin-1024x768.jpg

Στο περιθώριο του προγράμματος, μαθητές και εκπαιδευτικοί περιηγήθηκαν στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, στο Ελσίνκι, καθώς και στην πόλη Äänekoski, ενώ επισκέφθηκαν και τη Valtra  μεγάλη εταιρία της περιοχής.
Τέλος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων και των μαθητών της πόλης, καθώς φιλοξενούνταν από τοπικές οικογένειες.
Όλες οι αποστολές μαθητών και καθηγητών επέστρεψαν στον τόπο τους έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις, έχοντας δημιουργήσει νέους δεσμούς κι έχοντας βιώσει μία αξέχαστη εμπειρία ζωής. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τον ερχόμενο Ιανουάριο όπου 2 μαθητές από το 2o ΕΠΑΛ και 4 καθηγητές θα ταξιδέψουν στην Ισπανία..
#2ndvocationalSchoolHeraklion #erasmusplus #SoMeIn

Ιστορικό