Ενημέρωση για τα προγράμματα Erasmus+ του σχολείου.

 

 

Το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, έλαβε για τη διετία 2018-2020 από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, έγκριση και χρηματοδότηση για την υλοποίηση ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος της κατηγορίας  ΚΑ1: «Κινητικότητα Εκπαιδευομένων και Προσωπικού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος  της κατηγορίας ΚΑ201: «Στρατηγική σύμπραξη ανταλλαγή καλών πρακτικών» και ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος ΚΑ229 : «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων».

Τα προγράμματα είναι τα παρακάτω:

  1. Ψηφιακά Καθοδηγούμενη Τοποθέτηση Οδοντικών Εμφυτευμάτων(Digital Guided Dental ImplantsPlacement) 2018‐1‐EL01‐KA102‐047397 για το πρόγραμμα Erasmus+, Δράση KA1 «Κινητικότητα Εκπαιδευομένων και Προσωπικού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης».

 

Το πρόγραμμα αφορά την κατάρτιση μαθητών  των ειδικοτήτων του Τεχνικού Εφαρμογών Πληροφορικής και του Βοηθού Οδοντοτεχνίτη και των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στις ειδικότητες αυτές.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν ένα σημαντικότατο θέμα της σύγχρονης οδοντοτεχνικής και μπορούν να βελτιώσουν άρδην την ποιότητα ζωής του ατόμου. Τα  οδοντικά εμφυτεύματα σήμερα είναι η καλύτερη μέθοδος που προσφέρει η επιστήμη και τα επόμενα χρόνια η τεχνική της ψηφιακά καθοδηγούμενη τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, ως η αρτιότερη μέθοδος τοποθέτησης εμφυτευμάτων. Για να μπορέσει να εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος, απαιτείται η συνέργεια μεταξύ των τομέων και ειδικοτήτων της Οδοντοτεχνικής – Βοηθός Οδοντοτεχνίτη και της Πληροφορικής.

Οι επωφελούμενοι της 1ης ροής είναι 10 εκπαιδευόμενοι με τους 2 συνοδούς τους, οι οποίοι θα μεταβούν για διάστημα 14 ημερών στη Βαρκελώνη και οι επωφελούμενοι της 2ης ροής είναι 6 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα μεταβούν για διάστημα 6 ημερών επίσης στη Βαρκελώνη. Οι ροές αναμένεται να υλοποιηθούν το Μάρτιο του 2019 και ο φορέας υποδοχής και για τις 2 ροές θα είναι ο φορέας MOVEU.

 

 

 

 

  1. Social media as a tool for inclusion – Τα κοινωνικά δίκτυα ως εργαλείο ενσωμάτωσης. (2018-1-DK01-KA201-047071)  Συμμετέχουσες χώρες: Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα και Ισπανία

Το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Social media as a tool for inclusion” είναι μια σύμπραξη σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πέντε χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα και Ισπανία) που έχει σκοπό την ενσωμάτωση των μαθητών που ίσως να είχαν περιθωριοποιηθεί στο παρελθόν, για παράδειγμα τα άτομα που μένουν σε μακρινές περιοχές, μακριά από την πόλη, τα άτομα με κοινωνικές δυσκολίες ή ειδικές ανάγκες κ.α.

Οι μαθητές θα έχουν ενεργό δράση σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος στη συλλογή και καταγραφή στοιχείων σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα και τη χρήση τους. Θα εκπονήσουν έρευνες, θα μελετήσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές καθώς και τις ανάγκες κάθε τόπου και θα προχωρήσουν σε εκστρατεία ενημέρωσης. Στην οποία θα πάρουν μέρος φυσικά τόσο οι καθηγητές όσο και οι γονείς. Επίσης μέσω του προγράμματος οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την Ευρώπη και να γνωρίσουν τα εκπαιδευτικά συστήματα των άλλων χωρών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προωθεί την επικοινωνία, την ανταλλαγή και τη συνεργασία μεταξύ μαθητών διαφορετικών εθνικοτήτων, αναπτύσσει σε βάθος τις γραπτές και προφορικές δεξιότητες και βελτιώνει το γνωστικό τους επίπεδο.

Όλες οι δραστηριότητες θα υλοποιούνται ηλεκτρονικά μέσω της εκπαιδευτικής ευρωπαϊκής πλατφόρμας etwinning, ενώ η διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί μέσω του τοπικού τύπου έντυπου και διαδικτυακού και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 16 εκπαιδευτικοί και 8 μαθητές του σχολείου μας.

 

  1. Four shades of literacy – Τέσσερις όψεις του γραμματισμού. (2018-1-CZ01- KA229-047992_3)

Συμμετέχουσες χώρες: Ελλάδα, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία

Το πρόγραμμα έχει στόχο την ανάπτυξη της συνεργατικότητας και συντροφικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων. Όλα τα συμμετέχοντα σχολεία είναι επαγγελματικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προετοιμάζουν τους σπουδαστές τους για να εργαστούν σε διάφορες επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Ο κοινός σκοπός τους είναι να παράγουν ανταγωνιστικούς απόφοιτους εξοπλισμένους με τις απαραίτητες επαγγελματικές, γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες για να εμπλακούν στην αγορά εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν γνώσεις στον τομέα των ξένων γλωσσών, της οικονομίας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της πληροφορικής και των κοινωνικών επιστημών.

Οι στόχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν τέσσερα αντικείμενα: ΜΜΕ, οικονομία, πολιτισμό και κοινωνικό γραμματισμό. Οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν δεξιότητες σε αυτά τα αντικείμενα, δημιουργώντας παρουσιάσεις, κουίζ φύλλα εργασίας και ερωτηματολόγια σχετικά με τα αντικείμενα, καθώς και λαμβάνοντας μέρος σε ομάδες εργασίας, συζητήσεις και εκδρομές σε επιχειρήσεις που συνδυάζουν και τα τέσσερα αντικείμενα.

Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του  προγράμματος, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, etwinning).

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 6 εκπαιδευτικοί και 24 μαθητές του σχολείου μας που θα ταξιδέψουν ανά 10 (2 καθηγητές και 8 μαθητές την φορά) στην Γαλλία, την Γερμανία και  την Τσεχία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...